Hiszek hitetlenül Istenben

Ez a vers a  világirodalom gyöngyszeme, ami számomra azért érdemelte ki ezt a helyet, mert az egyik legőszintébb vers mindközül. Szinte mindegyik költőnek volt egy olyan életszakasza, amikor valamilyen személyes okból kifolyólag Isten felé fordult. Ezeket hívjuk ma "istenes-verseknek", s ilyen verseket minden költőnél elemzünk. Szólhatnak ódaként, himnuszként, hálaszóként, könyörgésként, megtérésként, és az összes emberi gyarlóságból fakadó tulajdonságot sorba vehetném.

Természetesen elemezhetjük ezt a verset is tárgyilagosan: a lírai én vágyik Istenre; tört szív; beteg lélek; eszmélni akar; bizonytalanság;hinni akar... De ennyi lenne???...Nem hinném, hogy egy ilyen egyéniséggel  és lélekkel rendelkező alak, mint Ady, mindössze egy jól elemezhető verset írt, ami jól mutat az irodalomkönyvben...

LÉLEKTÖRÉS     SZŰZKÉTSÉG     KÖNNYSZOMJÚSÁG     TITOKÉN

Nem tudom, hogy ebből hány hapax legomenon, de ezek kavarogtak bennem, mikor olvastam és közben valami iszonyú nagy fájdalmat éreztem. Nem egy baleseti, fizikai fájdalom, de nem is egy felnőtt túlhajszolt, családfentartó fájdalmi....inkább valami más, valami mélyebb, őszintébb...Gyermeki fájdalom. Gyermeki megadás. Gyermeki segítségvárás. Gyermeki vágy. Gyermeki lélek. Gyermeki titkok. 

Hiába próbálok szavakat adni az érzéseimnek, nem tudok. Erről a versről ezt a bejegyzést, már 2 hete írom és úgy éreztem, hogy nem tudom átadni, amit valójában el szeretnék mondani. Aztán rájöttem, hogy nem lehet, de nem is kell leírjam, és nem csak azért, mert nem lehet leírni az érzéseket, hanem, mert ezek mindenkiben mások. Azt gondoltam ez után a vers után, hogy Isten biztosan felkapta a fejét, hogy "Te jó ég! Nem velttelek eddig észre drága elveszett bárányom. (Ady)"...Nem tudom. De azt igen, hogy ha nem is vagyunk ilyen zseniális költők -mint pl. Ady, aki az érzelmeit át tudja adni a szavaival is-, akkor is időben észrevehetjük a másik ember érzéseit, méghozzá a szemén keresztül. Csak ne féljünk egymás szemébe nzni, és ott ne féljünk észrevenni az igazi őszinteséget, a Gyermeki lelket.

A bejegyzés trackback címe:

https://redds.blog.hu/api/trackback/id/tr611915451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.04.26. 14:55:15

itt már rég nem az érettségi szövegalkotás feladat milyenségének gyakorlásáról van szó, hanem egy hihetetlenül tehetséges és érzékeny lány pontos és finom rezdüléseiről, amelyekkel a nagy nyugatos költők verseire rezonál.

az a nagyon jó, hogy hiába érzed úgy, hogy nem sikerül, mégis ki tudsz mondani mély és fontos dolgokat - érzéseket.
süti beállítások módosítása