Amikor a szerelmes verseket kellett tanulni és fel lett ajánlva, hogy válasszunk a Héja-nász az avaron és a Lédával a bálban közül, akkor az első gondolatom volt, hogy én biztos, hogy a Lédával a bálban-t fogom választani, hiszen azt már egyszer meg kellett tanulnom, és gondoltam egy kicsit felelevenítem s annyi.  Aztán elolvastam a másik verset is és annyira megragadott, hogy mégis a Héja-nász az avaron melett tettem le a voksomat :).

De, hogy mégis mi volt ebben a versen, amitől erre esett a választásom...? Az, hogy száguldó, statikus, és szenvedélyes...egyszerűen egy mindent elsöprő erő tomból át a versen, ami a szenvedélyes szerelemből táplálkozik. Annyira érzelemdús, ahogy azt sem lehet elkülöníteni, hogy szerelem vagy gyűlölet az érzés, ami átlengi a verset. Már az első versszakban érezni ezt a kettősséget: víjjogva, sírva -->fájdalom, küzdés     kergetőzve-->játékosság. S a második verszakban ez a vad s szenvedélyes szerelem kiterjed az összes szerelmespárra, s ez a szerelem egy harc, ami örömökből és kesrű fájdalmakból áll ("dúlnak a csókos ütközetek"). Az utolsó két verszakban olyan érzésem támadt, mintha ez a szerelem már olyan szors és heves lenne, hogy olyan mintha a levegőben lebegnének (mint mikor a helikopter propellerjei olyan gyorsan pörögnek, hogy olyan mintha egyhelyben állnának), és körülöttük a túlfűtött érzelmektől és szenvedélytől izzana a levegő...csak a robbanásra várnak, s tudják, hogy ez akármikor bekövetkezhet, de nem hogy ezért visszalassulnának, hanem minden energiájuket egymásnak szentelik, hogy a befejezés teljes egész legyen. Az ő szerelmük nincs kiégve, nincs elfáradva, hanem egy végtelen tűznek látszik, ami már marcangol és a vég az csak egy pillanat, amikor ez az felemészthetetlen tűz egy pillanat alatt kimúlik és eggyé válik a természettel...

A bejegyzés trackback címe:

https://redds.blog.hu/api/trackback/id/tr261898625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.04.10. 22:28:43

mindig elámulok a gondolataid gazdagságán és a fogalmazási készségeden.
süti beállítások módosítása